Referater fra medlemmer

EVALUERINGEN ER UTILSTRÆKKELIG, OG DET NYE UDSPIL VIL BEVARE STATUS QUO, LYDER DET FRA ET SKUFFET DANSK HANDICAP FORBUND

I dag er regeringens længe ventede evaluering af det specialiserede socialområde offentliggjort – sammen med et udspil, som skal sikre bedre hjælp fra starten. Dansk Handicap Forbund har sammen med andre handicaporganisationer siddet i følgegruppe til processen og er kommet med massiv kritik af evalueringen og det nye udspil

19 maj 2022

Skuffende evaluering

Set med Dansk Handicap Forbunds øjne er det præsenterede udspil desværre en stor skuffelse, som slet ikke forholder sig til de grundlæggende problemer, som må løses, hvis man vil skabe reelle forandringer. Regeringen har siden valgkampen i 2019 haft handicapområdet på plakaten, og det var historisk, at mennesker med handicaps sag blev en del af valgkampen og ligefrem nævnt i det forståelsespapir, som lå til grund for regeringsdannelsen.

Dermed er udspillet i vores optik primært en masse fine ord, som vil bevare status quo.

LANDSFORMAND SUSANNE OLSEN

Dansk Handicap Forbund vejrede morgenluft og var til en start glade for, at der blev igangsat et stort arbejde for at afdække tilstanden på det specialiserede socialområde. Derfor har forbundet ligeledes lagt et stort arbejde i at bidrage konstruktivt til den følgegruppe, der blev nedsat, og landsformand Susanne Olsen forklarer:

”Vi har fortalt om den virkelighed, vores medlemmer står i, og vi har udpeget de problemområder, som er nødvendige at undersøge, hvis man vil have et retvisende billede af områdets tilstand. Men når man nu læser evalueringen, og i særdeleshed det udspil regeringen har fremlagt, så oplever vi fra Dansk Handicap Forbunds side ikke, at man har taget vores input alvorligt.” Hun fortsætter:

”Igennem, flere år har vi fra Dansk Handicap Forbund stået sammen med kolleger fra andre handicaporganisationer og de mange aktive fra græsrodsbevægelserne, som utrætteligt har fortsat kampen for at lægge pres på system og politikere. Sammen har vi peget på den massive dokumentation for de problemer, der tydeligt kan ses på området.”

Susanne Olsen understreger, at problemerne er veldokumenterede i stribevis af rapporter, tal fra systemet og senest en »bidende kritik« fra Rigsrevisionen, som meget utvetydigt kritiserer, at skiftende regeringer har ladet handicapområdet falde fra hinanden. Derfor konkluderer Dansk Handicap Forbund med ærgrelse, at evalueringen alene er et partsindlæg, der ikke giver et retvisende billede af de faktiske forhold.”

Udspil negligerer visitations- og finansieringsproblem

Det nye udspil lægger op til, at der skal laves en specialeplanlægning og opbygges nogle nye rådgivningsenheder, som kommunerne kan vælge at trække på. Til det påpeger Dansk Handicap Forbund, at viden altid er godt, men der er et stort problem, som gør, at udspillet ikke vil få nogen nævneværdig effekt.

Tidligere har forbundet af flere omgange påpeget, at der kun kan skabes reelle forandringer, hvis kommunerne forpligtes til at inddrage og benytte den specialiserede viden i visitationen. Samtidig kræver en reel forandring, at man indfører en finansieringsmodel, som sikrer, at kommunerne får incitament og medfinansiering til at bevilge den rette hjælp ved at investere i borgerne.

”Ændret visitation og finasiering er nøglebegreber, som fuldstændigt overses. Dermed er udspillet i vores optik primært en masse fine ord, som vil bevare status quo. Det er en stor skuffelse. Nu vil vi nærlæse udspillet og gå aktivt ind i de politiske forhandlinger, som vil følge i den nærmeste fremtid,”

Læs Social- og Ældreministeriets nyhed om udspillet her.

Læs Danske Handicaporganisationers nyhed

Taget fra DHF hjemmeside

Kirsten Kjølby

__________________________________________________

SØNDERJYLLAND MED HALS AFDELING

En god tur til Sønderjylland med Hals afdelingen
Den 5-6 april 2022

Jeg kom ombord på bussen ved BOUET i Nørresundby kl. 8.15 om morgenen . Det var morgen friske mennesker der sad i bussen og vi hilste på hinanden og jeg fandt min plads. Willy havde været så flink at give mig 2 sæder så jeg kunne have benene oppe når vi kørte .

Der blev budt velkommen til hele bussen fra Oluf Olesens som kørte bussen og fra Willy som var rejseleder fra Hals afdelingen.

Vi kørte til Bavnehøj hvor vi fik vores morgenmad rundstykker og kaffe , dejligt.

Der efter kørte vi videre mod Ribe og Vadehav centeret med et par stop Hvor Kirsten som havde fødselsdag lige skulle give kagemand  undervejs samt kaffe , en rigtig dejlig brunsviger.

Vi kørte videre til Ribe  og da vi så kom frem  stod Naturvejleder Emil Vestager og gav os en guide tur rund på hele centeret som var meget spændende.

Da vi kørte fra Ribe var det tid til frokost og det fik vi på en rasteplads, men mange af os fik det dog serveret  i bussen .Willys Hanne og Olufs Hanne havde stået og smurt frokost til os i bussen , sikke en service og to gæve piger som opvartede os alle på hele turen og det skal de have en stor Tak for.

Efter et par timer med guiden og frokost  kørte bussen så videre mod Agerskov kro i Sønderjylland hvor vi skulle spise og overnatte.

Vi hvilede et par timer før vi igen skulle sætte os til bordet.

På Agerskov Kro fik vi et dejligt ta’ selv bord med alt hvad maven kunne begære og efter et par timer var de fleste trætte og mætte og kunne godt finde deres seng.

Næste morgen stod vi op til et dejligt morgen bord på Kroen og

Kl..10 kørte bussen så videre mod Flensborg og en god grænsehandelen.

Vi nåede frem til at handle hos Fleggaard og det gik godt, Vi havde 2 timer til at handle i og alle fik det med hjem de havde gået efter .

Derefter stod den så på hjemkørsel mod Jylland ’troede vi ’

Men vi skulle jo også lige have den frokost som Agerskov Kro havde smurt til os, den fik vi så lige på den anden side af grænsen

Og dejlig var den og mætte blev vi også igen igen . Der var så lige tid til en lille lur i bussen inden kaffen Hvor Willy meddelte os at inden vi nåede hjem skulle vi lige inden omkring Suldrup Kro hvor vi skulle spise aftensmad så ingen skulle tænke på det når vi kom hjem.

Vi landede ved Suldrup Kro ved ca. 16.45 hvor vi igen satte os til bords. Maden kom, 2 retter, gammeldags oksesteg og derefter hjemmelavet islagkage. Vi kiggede på hinanden da ikke nogen af os var stor sultne men ned kom maden og dejlig var den også.uren gik så videre til Bouet i Nørresundby kl. 19.40 hvor jeg steg ud og fandt min bil og fik  læsset tingene på, ind kom tingene  og kørte så hurtig hjem da jeg var godt træt, jeg fandt min seng og sov lige til næste morgen.

Jeg vil gerne rette en stor Tak både til Olesens Busser, og Oluf, Afd. Fra Hals og Willy,  Pigerne som vartede os op med alt det de kunne overkomme og alle de glade og dejlig mennesker der var med på denne tur..

Jeg kan kun opfordre alle afdelinger om at være OBS på de ture der forgår i andre afdelinger og springe på sådan en tur hvis de har lyst.

Formanden fra Aalborg afd. Kirsten Kjølby

BILLEDER FRA SØNDEDRJYLLAND

___________________________________________________________________________

Tur til Bornholm med Hals afd.

Vi kørte fra Bouet kl. 7.00 med Olesens busser Sørup.  og havde lige en opsamling i Haverslev, men så var vi også fuldtallige.

Derefter kørte vi mod København og videre til Sverige hvor vi skulle sejle med færgen til Bornholm. (og Rønne).

Undervejs var vi blevet serviceret af 2 dejlige piger (de 2 x Hanne) vi fik både morgenkaffe, og rundstykker og frokost lidt sener. Samt en lille brunsviger til eftermiddagskaffen, der manglede ikke noget på Olesens Busser og samtidig fik vi også fortalt hvad vi kørte forbi af Chefen selv Oluf som kørte.

Da vi kom til Rønne kørte vi mod Allinge hvor vi skulle overnatte de næste par dage. Da vi ankom, fik vi aftensmad og dernæst var de fleste trætte og fandt deres værelser og fik strukket deres rygge ud efter den lange tur.

2 dagen kørte vi fra Hotellet kl. 9.30 efter en god gang morgenmad.
Denne dag havde vi fået 2 guider på.

Det var formanden Lis Skov og kasserer Bjarne Egeløkke som skulle guide os gennem de næste par dage: Først mod Hammers havn hvor vi fik set nogle specielle træhuse. Vi kørte videre mod Allinge hvor vi fik set en masse småhuse og en dejlig natur. Vi kom frem til Hammershus ruinerne, nogle gik der op og andre nød dem nedefra og samtidig spise en is og sidde i solen og nyde den.

Da vi var færdige der kørte vi videre til Vang hvor vi fik set det skæve hus.

Vi kørte så videre mod Hasle hvor vi kunne komme ind og se et røgeri og derefter få os lidt frokost. Turen gik så hjemover ud af de små veje.
3 dagen havde vi stadig de 2 guider på, det var formanden Lis Skov og kasserer Bjarne Egeløkke som skulle guide os gennem de næste par dage.

Vi kørte så igen på 3 dagen ud gennem de små veje som man ellers ikke ville komme normalt.

Vi kørte igennem Gudhjem hvor vi kørte forbi Gudhjem Kunstmuseum og kørte Aakirkeby hvor vi så den mindste kirke på Bornholm

Tilbage til hotellet kl. 17.30 hvor det lige var tid til at få fødderne op og hvile inden vi skulle spise kl. 18.00 og så ind og se Håndbold DK og Norge en dejlig kamp.

4 dagen kørte vi igen af sted sammen med Lis og Bjarne som guide os frem mod Svaneke.

Vi fik denne dag set Ekkodalen hvor vi gik en tur og hyggede os.

Vi kørte derefter til Svaneke hvor vi gik på egen hånd. vi var nogle der fik set et glaspusteri og et sted hvor de lavede bolsjer samt et

Chokoladers. Der vi set det hele fra bunden.

Lis og Bjarne fortalte os meget om hvad der sket på Bornholm når vi kørte.

Om aftenen spiste vi alle sammen på hotellet og samtidig fik vi sagt farvel og tak for nogle gode dage og en masse oplevelser som vi sikkert ikke fik set hvis vi ikke havde haft 2 med som boede på Bornholm.

Om aftenen fik vi også oplevelse med 4 Bornholmske piger som sang og underholdte os, en rigtig god underholdning.

Næste morgen gik det så hjemad, hvor vi skulle til Rønne og med færgen til Sverige og derefter til KBH og videre op igennem Fyn, Midtjylland og til sidst mod Nordjylland, hvor vi kørte til Haverslev og videre mod Suldrup kro og til Aftensmaden som var rigtig god.

Kl. ca. 20 landede vi ca. ved Bouet hvor vi var 2 der skulle finde vores bil og så komme hjem til os selv.

En rigtig dejlig tur til Bornholm, men en hård tur .

Det skal lige sige siges til sidst at er man handicappede og kørestolsbruger eller meget dårlig gående er det ikke Hotel Allinge man skal bo på da de ikke er beregnet til handicappede.

Formand for Aalborg afd.

Kirsten Kjølby.

___________________________________________________________________________